Η Κυψέλη αφηγείται την ιστορία της …

28 Απριλίου 2013 | Ημερολόγιο

Κυριακή 28 Απριλίου, μία μέρα ξεχωριστή για την γειτονιά μου!

Το προηγούμενο βράδυ, μιλώντας με φίλους έμαθα τυχαία ότι την Κυριακή έχει διοργανωθεί ένας περίπατος στην γειτονιά μου από την ομάδα Πόλις των Atenistas. Η ιδέα ήταν να γνωρίσουμε αυτή την ξεχωριστή συνοικία της Αθήνας, την Κυψέλη   που έζησαν και δημιούργησαν από τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Γκάτσο, μέχρι τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Κιουταχή Πασά.

Πραγματικά ενθουσιάστηκα με την προοπτική αυτή. Θα ήταν η πρώτη μου συμμετοχή σε μία τέτοια περιπατική ξενάγηση.  Ζω στην Κυψέλη από τις αρχές του ΄90 και  πάντα θαυμάζω τα εξαιρετικά κτήρια που ξεχωρίζουν μέσα απο τις πολυπληθείς πολυκατοικίες! Εδώ διατηρούνται σχεδόν αναλλοίωτα δείγματα απ” όλα τα αρχιτεκτονικά κινήματα που χαρακτήρισαν την αστική Αθήνα από τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα και οι Atenistas δεσμεύτηκαν να ξεδιπλώσουν την ιστορία τους!

Το μικρό αυτό οδοιπορικό στα στενά της Κυψέλης θα συμπεριελάμβανε στάσεις σε χαρακτηριστηκά σημεία μεταξύ άλλων στην οικία του Οδυσσέα Ελύτη (Ιθάκης 31), στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου, στα Θέατρα στις οδούς Κυκλάδων κ Κεφαλληνίας και στην βίλα Μάλκομ νυν άσυλο ανιάτων.

Έτσι σηκώθηκα το πρωί, ετοιμάστηκα, πήρα την μηχανή μου και έφτασα στο σημείο του καθορισμένου ραντεβού μπροστά από το κτήριο του πάλαι ποτέ “Μικρού Πολυτεχνείου”(aka Marks & Spencer), στην οδό Πατησίων  στις 12:00 … … …
Ο αρχιτεκτονικός περίπατος ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου. Η συμμετοχή του κόσμου μεγάλη, τα σχόλια του αρχιτέκτονα κ. Νίκου Καβαδά και του σκηνοθέτη κ.Μενέλαου Καραμαγκιώλη μας βοήθησαν και μία ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε από την θεατρική Ομάδα Χα!

Φιλιά
Καρτ Ποστάλ
Μαριάνθη Παπαβαγγέλη


^